Apakah
Gout?
Gout
adalah keadaan dimana berlaku keradangan yang menyakitkan di tendon, sendi dan
ianya membengkak. Sendi metatarsal-phalangeal di tapak kaki adalah tempat biasa
terjadi. Ia mungkin gout biasa atau mungkin tanda-tanda penyakit lain seperti
batu karang, urate nephropathy dan tophi. Ia disebabkan oleh tahap asid urik
dalam darah yang menghablur dan disimpan di sendi tendon serta tisu sekeliling.
Punca Gout
Gout
boleh berlaku disebabkan beberapa faktor termasuk pemakanan, genetik, dan
masalah di buah pinggang. Ia adalah sebahagian daripada penyakit artritis yang
dikelaskan sebagai penyakit metabolik akibat asid urik (iaitu bahan buangan
yang terhasil daripada pemecahan purin (protein); berkumpul pada sendi dan tisu
lembut di sekeliling sendi, terutama pada kaki dan menyebabkan rasa sakit.
Pemendapan
asid urik ini lama kelamaan akan menghasilkan hablur garam dan hablur inilah
yang mencetuskan rasa sakit sendi. Ia juga dipanggil masalah bengkak sendi yang
daripada tapak ibu jari kaki, menular ke sendi lain pada kaki dan tangan.
Banyak
makanan tinggi protein seperti makanan laut, kekacang, daging merah dan daging
organik tinggi purine. Pemecahan purine dalam makanan ini akhirnya boleh
menyebabkan gout. Purine ditukarkan ke bentuk asid urik semasa metabolisme
tisu-tisu rosak dan koyak. Kajian yang dijalankan menunjukkan mereka yang
banyak makan daging merah dan makanan laut meningkatkan risiko gout sebanyak 50
peratus.
Cara
mengatasi
- Amalkan diet rendah purine. Sederhanakan pengambilan makanan berprotein yang mengandungi purine. Contoh: organ dalaman (paru, hati), bilis, sardin, herring, telur ikan, kekacang, alkohol, lemak haiwan, asparagus, bunga kobis, cendawan dan yis (roti putih dan roti manis)
- Ceri dan strawberi dikatakan mampu mengurangkan asid urik.
- Minum banyak cecair, terutamanya air, untuk mecairkan dan membantu proses penyingkiran urate.
- kawal berat badan - kegemukan boleh menjejaskan keupayaan badan menyingkirkan asid urik.
- Bersenam
Supplemen SHAKLEE
yang dicadangkan
- Vivix - Mengimpak 4
mekasnisme anti penuaan. (melidungi dan membaiki DNA, memberi impak
positif kepada pengawalan genetik, menggalakkan pembentukan mitochondria
di dalam sel, melambatkan pembentukan protein AGE yang menyebabkan
kerosakan sel)
- OmegaGuard - Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak 3 yang ditemui dalam ikan laut dalam. DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan pada sendi pesakit.
- Alfalfa - untuk menyingkirkan toksik secara lembut dari badan. Namun pengambilan alfalfa memerlukan pesakit mengambil air yang banyak.
- Performance drink-
memastikan tubuh pesakit sendiri mempunyai kandungan air dan gula yang
cukup agar tidak dehydrate. Untuk sebarang pertanyaan?Sila hubungi sy :
Shyda- SID (883186)
Independent Distributor
PM FB/SMS/WHATAPPS /EMAIL
0174107885/nurshyda86@gmail.com
Ingin menjana pendapat tambahan?Anda seorg surirumah?Jom sertai kami sekarang..Hubungi sy utk maklumat lanjut =)
No comments:
Post a Comment