Tuesday, 29 January 2013

Pregnancy

Ok mari kita sambung tentang topik sebelum ni..Kelebihan beberapa vitamin untuk ibu mengandung.Sesapa yg miss tu boleh bc entry ini.

Sebenarnya banyak kelebihan supplement ni untuk kita..Ni sy share dr segi ibu mengandung la naa..Nanti share utk fungsi2 lain pulok..


VITALEA(Multivitamin)
Kelebihannya ialah kepentingan zat dan vitamin serta keperluan iron oleh si ibu dan ianya juga penting untuk tumbesaran anak.


Mengapa ada sesetengah ibu yang mengandung mahupun yang menyusukan anak mudah rasa pitam atau pening kepala?Hakikatnya ibu2 ini kekurangan zat besi @ iron dalam pengambilan diet harian mereka. Iron banyak terdapat dalam makanan laut seperti kerang, tiram namun terdapat banyak kekangan sekiranya kita hendak bergantung dengan sumber asli semata2.Ibu2 yang mengandung dan menyusukan anak sangat digalakkan mengamalkan pengambilan vitalea kerana kepentingan zat dan vitamin serta keperluan iron oleh si ibu dan ianya juga penting untuk tumbesaran anak


VIT C

Melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel- sel tisu dalam dbadan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat. 
Ianya juga membantu meningkatkan taraf system pertahanan tubuh. I biji vitamin C bersamaan dengan 7 biji oren. Selain itu vitamin c juga dapat membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan haemoglobin yang membawa oksigen dalam darah


OMEGA GUARD


Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal.Mengandungi DHA dan EPA yang sangat penting untuk pembentukan otak dan mata bayi.

Untuk ibu pula,ia membantu mengawal paras kolestrol dalam badan dan mengelakkan sakit sendi terutamanya di bahagian lutut yang kadangkala terjadi akibat  penambahan berat badan akibat peningkatan berat janin.
B COMPLEX
B Complex shaklee adalah sangat unik kerana ianya lengkap dengan asid folik dan juga 8kumpulan B.Asid folik juga penting untuk pembentukan tulang janin serta mengelakkan kecacatan pada janin,mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya "spina Bifida"


OSTEMATRIX


Ibu yang mengandung memerlukan 1000mg-1300mg sehari.
Ostematrix ini mengandungi kalsium ,magnesium dan vit D. Kiranya 3 in 1 l.
Setiap 1 biji ostematrix mengandungi 250mg kalsium.Magnesium berfungsi untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya.
Vitamin D pula untuk merangsang penyerapan kalsium.
Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel,pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi.
Tidak mengandungi lemak berbanding bagi ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu.
Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna.Membaiki ransangan urat saraf,mengelakkan kekejangan otot terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.Sekiranya ibu mengandung kekurangan kalsium,ia akan menjejaskan pertumbuhan bayi dan turut menyebabkan penyusutan jisim tulang dan berlakunya kerosakan gigi kepada ibu itu sendiri. Ini kerana apabila kalsium untuk bayi tidak mencukupi,maka badan ibu dengan sendirinya menarik kalsium dari tulang ibu untuk membantu menguatkan bayi dan kesannya ibu mungkin terdedah kepada risiko mendapat osteoporosis di usia tua

Ingin mencuba?
Hubungi sy:
Shyda
Shaklee Independent Distributor
ID; 883186
Whatapps,sms, +60174107885
Email:nurshyda86@gmail.com
 
 

No comments: